Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uporaba barv v grafičnem oblikovanju

barve v grafičnem oblikovanju

Barve so ključnega pomena za grafično oblikovanje, saj pomagajo izraziti sporočilo in občutek, ki jih želite predstaviti svoji ciljni publiki. Različne barve lahko povzročijo različna čustva, kar je pomembno pri predstavitvi vaše blagovne znamke. Uporaba ustreznih barv je ključna, saj vpliva na zaznavanje blagovne znamke, sporočilo, razpoloženje in celoten občutek izdelka. V tej objavi vam bom na kratko predstavila pomembnost uporabe barv v grafičnem oblikovanju in kako lahko barve uporabimo, da dosežemo najboljše rezultate.

Kako barve vplivajo na občinstvo

Vsaka barva ima svoj pomen in čustveni vpliv na ljudi. Uporaba prave barve lahko vpliva na odločitve vaše ciljne publike, zato je pomembno, da izberete barvo, ki bo ustrezala vašemu sporočilu in ciljni publiki. Spodaj je nekaj primerov barv in njihovih pomenov:

 1. Rdeča – se pogosto uporablja za ustvarjanje občutka strasti in pritegovanje pozornosti. Uporablja se pogosto pri promociji hrane, saj spodbuja apetit. Vendar pa lahko rdeča barva tudi vzbudi občutke nevarnosti ali agresivnosti. Uporabimo jo lahko pri oblikovanju oglaševalskih kampanj za izdelke, ki želijo pritegniti pozornost, kot so na primer živila, kozmetika ali parfumi.

 2. Modra – Predstavlja mir, zaupanje in zvestobo. Modra se pogosto uporablja pri podjetjih, ki ponujajo storitve, npr. banke, kjer ljudje iščejo zaupanje in zanesljivost pri upravljanju svojih financ. Ima pomirjujoč učinek in jo povezujemo s stabilnostjo in zaupanjem. Uporablja se lahko za poudarjanje zanesljivosti, kot je denimo v primeru zdravstvenih storitev ali bančništva. Prav tako se uporablja v primeru, ko želimo sporočiti občutek brezskrbnosti in sprostitve, kot je na primer v primeru turizma ali podjetij za pustolovščine.

 3. Zelena – Simbolizira naravo, svežino in rast. Uporablja se pogosto pri promociji zdrave hrane, naravnih izdelkov in okolju prijaznih izdelkov. Zaradi učinka povezovanja z naravo jo pogosto uporabljamo v primeru ekoloških izdelkov ali storitev, kot je na primer recikliranje ali čistilne storitve. Poleg tega lahko zelena barva spodbuja tudi kreativnost in produktivnost.

 4. Rumena – Predstavlja srečo, energijo in pozitivnost. Uporablja se pogosto pri promociji izdelkov za prosti čas, kot so potovanja ali turizem. Uporablja se lahko tudi za izdelke ali storitve, ki spodbujajo ustvarjalnost, na primer za šolske potrebščine ali za igrače. Vendar pa lahko preveč uporabe rumene barve povzroči tudi občutek tesnobe in nelagodja.

 5. Črna – Predstavlja eleganco, moč in prestiž. Uporablja se pogosto pri promociji prestižnih izdelkov ali pa za oblikovanje izdelkov, ki želijo sporočiti luksuz in kakovost – na primer dragulji ali oblačila visoke mode. Vendar pa preveč uporabe črne barve lahko povzroči občutek žalosti in depresije.

Te je le nekaj primerov vpliva barv na naše čustveno stanje in vedenje. Pri izbiri barv v oblikovanju je pomembno upoštevati ciljno publiko, izdelek ali storitev ter sporočilo, ki ga želimo posredovati.

uporaba barv na spletni strani

KULTURA – barve imajo različne pomene v različnih družbah in kulturah. Na primer, na Zahodu se bela barva pogosto uporablja za poročne obleke, medtem ko v nekaterih azijskih kulturah predstavlja žalost in žalovanje. Barve se morajo izbrati tako, da bodo ustrezale želenemu učinku ter da ne bodo zmotno ali neprimerno razumljene.

LOGOTIPI – pri oblikovanju logotipov in blagovnih znamk je še posebej pomembno upoštevati psihološki učinek barv. Logotip mora biti prepoznaven in sporočati zgodbo o blagovni znamki. Barve lahko igrajo ključno vlogo pri tem, saj lahko pomagajo prepoznavati blagovno znamko, ustvariti občutek zanesljivosti ali poudariti unikatnost.

Na primer, logotip Facebook-a je modre barve, kar sporoča stabilnost, zaupanje in prijaznost. Logotip Coca-Cole pa je rdeč, kar poudarja strast, pozornost in energijo.

Vsekakor je treba upoštevati, da barve same po sebi niso univerzalne in popolnoma enake vplive nimajo na vse ljudi.

PERCEPCIJA – barve vplivajo tudi na percepcijo velikosti in razdalje. Na primer, svetlejše barve se običajno zdijo bližje, medtem ko temnejše barve ustvarjajo občutek oddaljenosti. To je pomembno pri oblikovanju grafičnih elementov, kot so na primer logotipi ali plakati.

Primer uporabe barv pri različnih storitvah

Nekaj primerov, kako lahko barve ustrezno uporabimo v različnih panogah glede na storitev. Pomembno je, da se barve prilagodijo ciljni publiki in sporočilu, ki ga želite posredovati.

 1. Zdravstveni sektor – za spletno stran zdravstvenega sektorja priporočila uporabo modre barve, saj predstavlja zaupanje in zvestobo. Poleg modre barve lahko uporabimo tudi belo barvo, ki predstavlja čistost in sterilnost, kar je pomembno pri zdravstvenih storitvah.

 2. Restavracije in prehranska industrija – pogosto se uporabljajo rdeča in rumena barva. Rdeča barva predstavlja strast in apetit, rumena pa predstavlja veselje in pozitivnost. Ti dve barvi skupaj lahko spodbudita željo po hrani in ustvarita pozitivno vzdušje.

 3. Bančništvo in finančne storitve – pogosto se uporablja zelena barva, ki predstavlja varnost, stabilnost in denar. Ta barva je primerna za ta sektor, ker ljudi pomirja in daje občutek zaupanja.

 4. Nepremičninska industrija – pogosto se uporablja modra barva. Modra barva predstavlja zaupanje, stabilnost in varnost. Ta barva je primerna za ta sektor, saj ljudem daje občutek zaupanja in varnosti pri nakupu nepremičnin.

 5. Turizem – v turizmu se pogosto uporablja oranžna barva. Oranžna barva predstavlja veselje, zabavo in pozitivnost. Ta barva spodbuja turiste, da se sprostijo in uživajo v zabavnem okolju.

Ključne točke na katere se osredotočimo pri vašem projektu

 • Razmislimo o cilju vašega oblikovanja in izberemo barvo, ki bo to sporočilo najbolj učinkovito prenesla.
 • Uporabimo barve, ki so primerno kontrastne, da sta besedilo in grafika dobro opazna.
 • Sestavimo barvno paleto, ki se ujema z vašim sporočilom oblikovanja in bo ustvarila ustrezno vzdušje.
 • Ne uporabljamo preveč barv, saj lahko to povzroči zmedo in preobremenitev vizualnih elementov.
 • Uporabimo barve, ki so povezane z industrijo ali storitvami, ki jih predstavljate, da bodo obiskovalci lažje prepoznali vašo panogo.
 • Upoštevamo, kje se bo uporabljal vaš dizajn, da izberemo barve, ki bodo videti dobro v določenem okolju, na primer na zaslonih ali v tisku.
 • Upoštevamo čustva in občutke, ki jih lahko sprožijo različne barve, da ustvarimo ustrezen ton oblikovanja.
 • Izogibamo se uporabi barv, ki so zelo trendovske, saj se trendi hitro spreminjajo, kar lahko vaše oblikovanje postara.
 • Preverimo barve, ki jih uporablja vaša konkurenca, da izberemo barve, ki se bodo razlikovale od njih in vas naredile bolj prepoznavne.
 • Upoštevamo psihološki vidik barv in kako lahko vplivajo na dojemanje oblikovanja, zato preučimo, katera barva je najbolj primerna za vašo panogo ali storitev.
Na vrh strani