Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Grafično oblikovanje s pomočjo umetne inteligence (AI)

grafično oblikovanje z umetno inteligenco

Kot ljubiteljica multimedije sem bila že od majhnega navdušena nad najnovejšo tehnologijo, ki izboljša in poenostavi ustvarjalni proces. Zadnje čase sem še posebej pozorna na zelo hitro rastoče področje umetne inteligence (AI) in njegovega potenciala, ki bi lahko, poleg vseh drugih področij, preobrnil tudi področje grafičnega oblikovanja.

Trenutno sem najbolj specializirana v oblikovanju naslovnic knjig, plakatov in grafičnega gradiva za podjetja na socialnih omrežjih in vedno iščem načine za izboljšanje svojih veščin, da lahko strankam ponudim najboljše možne izdelke. Glede na zadnje tedne raziskovanja in preizkušanja AI tehnologije, verjamem, da lahko le-ta ponudi grafičnim oblikovalcem zelo veliko.

Grafično oblikovanje z AI – umetno inteligenco

Eden izmed najbolj navdušujočih vidikov AI v grafičnem oblikovanju je njegova sposobnost generiranja neverjetnih ilustracij, grafik in foto-realističnih slik. Z orodji, ki jih poganja AI, lahko enostavno ustvarimo privlačne ilustracije ali interpretacije naslovnice knjige, ki so popolnoma primerne za temo in kategorijo knjige. Ne samo, da to prihrani čas in trud, ampak tudi pomeni, da lahko ponudimo večjo raznolikost končnega izdelka našim strankam.

AI generatorji slik se lahko uporabljajo za ustvarjanje realističnih slik izdelkov, kot so oblačila ali domače potrebščine, za uporabo v spletnih trgovinah. Te slike se lahko hitro in enostavno izdelajo, kar prihrani čas in zmanjšuje potrebo po dragih fotografijah. AI lahko uporabljamo tudi za ustvarjanje zapletenih, abstraktnih oblik in vzorcev, kar dodaja projektu edinstvenost in nov nivo. Sicer so nekatere podrobnosti ob generiranju slik trenutno še v povojih – to so recimo prsti na rokah, obrazi ljudi, podrobnosti na živalih, rastilnah… a ne v vseh primerih. Včasih bo AI robot naredil res ostro sliko z vsemi podrobnostmi (tu pride do izraza učenje promptov, to so izrazi, s katerimi opišemo robotu, kakšno sliko želimo), včasih pa bodo nekateri elementi na sliki kar precej izmaličeni. A ker se v našem podjetju pridno učimo uporabljati ustrezne izraze in smo na tekočem s posodobitvami in novostmi na tem področju, lahko strankam omogočimo generiranje fantastičnih slik za vse projekte.

Primeri naslovnic knjig z uporabo AI tehnologije:

Prihrani čas

Še ena odlična korist AI v grafičnem oblikovanju je njegova sposobnost avtomatizacije ponavljajočih se nalog, tako da s tem prihranimo čas. Na primer, AI nam lahko pomaga zelo hitro spreminjati velikosti slik, ustvarjati mozaike iz različnih slik in opravljati druge časovno potratne naloge, tako da se lahko osredotočimo na druge, bolj zahtevne vidike svojega dela.

Verjamem, da ima AI potencial, da konkretno izboljša grafično oblikovalsko industrijo in delo grafičnih oblikovalcev. S ponudbo novih in inovativnih orodij in tehnik ima AI moč, da vzamemo oblike, ideje in vizije na nove višave in nam pomaga ustvariti resnično edinstvene in navdihujoče izdelke za naše stranke.

Prihodnost človeške kreativnosti

Seveda se ob vsej tej hitri rasti umetne inteligence na vseh področjih pojavljajo skrbi in vprašanja, kako bo vse to vplivalo na prihodnost kreativnih služb, ilustratorjev, fotografov, … največja skrb je, da bo umetna inteligenca sčasoma nadomestila človeško ustvarjalnost, in da bodo mnoga kreativno usmerjena delovna mesta postala nepotrebna.

Tako je pomembno, da imamo ob ekstremni rasti AI tehnologije poleg vseh pozitivnih lastnosti v mislih tudi negativne vidike. Ključno je, da poiščemo neko ravnotežje med uporabo človeške kreativnosti in AI orodij medtem, ko se svet naglo razvija dalje.

Ključne prednosti uporabe umetne inteligence v grafičnem oblikovanju in generiranju slik / grafik:

Hitro in enostavno ustvarjanje slik

AI orodje za izdelavo slik je izjemno hitro in enostavno za uporabo. Namesto da bi porabili ure za iskanje prave slike, lahko s pravilno napisanim ukazom AI orodju v nekaj sekundah ustvarimo kakovostno sliko.

Prilagodljivost in prilagojenost

AI orodje omogoča ustvarjanje slik po meri, ki ustrezajo vašim željam in potrebam. S pravilno izbiro ukazov in parametrov lahko AI orodju natančno določimo, kakšna naj bo slika, in ga tako prilagodimo našim potrebam.

Zmanjšanje stroškov

Zmanjša vam lahko stroške oblikovanja, saj ni potrebno najeti ilustratorja, fotografa ali profesionalca v Photoshopu za določene sliko. S pravilno usposobljenim strokovnjakom, ki pozna AI orodja, lahko izdelate kakovostne slike po dostopni ceni.

Povečanje učinkovitosti

Uporaba AI orodja v grafičnem oblikovanju povečuje učinkovitost in produktivnost, saj nam prihrani čas in energijo, ki bi ju porabili za iskanje prave slike ali oblikovanje slike sami.

Inovativni in unikatni rezultati

Ustvarjanje edinstvenih slik in grafik, ki jih ne bi znali izdelati sami ali s pomočjo tradicionalnih oblikovalskih orodij. S pravilno kombinacijo parametrov lahko dobimo slike, ki so popolnoma prilagojene našim potrebam in ciljem.

Izberite usposobljenega oblikovalca za uporabo umetne inteligence za vaš projekt.

Oblikovalec mora najprej razumeti, kako pravilno napisati ukaz in izbrati prave parametre, da dobi sliko, ki se popolnoma prilega vašim potrebam. Poleg tega mora oblikovalec razumeti, kako izbrati najboljše barve, teksture in oblike za najboljši rezultat.

Ker je AI orodje še vedno relativno novo, mora oblikovalec stalno slediti novim tehnologijam in posodobitvam, da bi zagotovil, da uporablja najnovejše funkcije in da lahko izkoristi vse prednosti, ki jih prinaša AI orodje. Poleg tega pa mora tudi razumeti, da AI orodje ne more popolnoma nadomestiti človeškega oblikovalca. Čeprav lahko AI orodje ustvari osnovno sliko, lahko le izkušen oblikovalec dodaja tiste edinstvene elemente, ki dajejo sliki pravi čar in jo naredijo izjemno.

Včasih pri generiranju AI slik pride do popačenj elementov na sliki, kot so roke, obrazi, noge, živali, … To se lahko zgodi, ker AI orodje morda ne prepozna, kako naj pravilno prikaže te elemente, zato lahko prihaja do napak. Tu je pomembno, da ima oblikovalec izkušnje in znanje v Photoshopu in zna pravilno popraviti te napake. Imeti mora tudi znanje o tem, kako pravilno prilagoditi parametre AI orodja, da pride do čim manj popačenj slik.

Zato je pomembno, da izberete oblikovalca, ki ima izkušnje na področju AI in razume, kako pravilno uporabljati ta orodja, da dobi najboljše možne slike in grafike za vaš projekt. Čeprav se zdi, da lahko vsakdo uporablja AI orodje, je pomembno, da izberete izkušenega oblikovalca, ki bo znal upoštevati vaše želje in zahteve ter vam zagotovil najboljše možne rezultate.

Na vrh strani