Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Izdelava spletne strani – kako se lotiti projekta, kakšen je potek izdelave?

oblikovanje spletnih strani

Ste novoustanovljeno podjetje in potrebujete spletno stran, s katero se boste predstavili svetu? Ali pa ste že nekaj časa na trgu in ste ugotovili, da je vidnost na spletu in iskalnikih zelo pomembna za bolj uspešno poslovanje podjetja? Na spletu je veliko podnudnikov izdelave spletnih strani – kje in kako začeti?

Tu vam lahko pomagamo z večletnimi izkušnjami pri izdelavi spletnih strani. Predstavili vam bomo kakšno gradivo poslati oblikovalcu, katere podatke potrebujemo od vas za izdelavo ponudbe, kakšna je razlika med predstavitveno spletno stranjo in spletno trgovino ter kako poteka sama izdelava spletne strani.

Želim pridobiti ponudbo za izdelavo nove spletne strani

Tudi če že imate vzpostavljeno spletno stran, vam priporočamo izdelavo spletne strani popolnoma na novo. Seveda se lahko uporabijo materiali iz prejšnje spletne strani, vendar za sam sistem in podobo strani je veliko lažje, če se vzpostavi na novo. Manj časa je porabljenega za izdelavo in tudi izgled bo sodobnejši in bolj kompatibilen z današnjimi trendi v svetu spletnih strani.

Za pridobitev ponudbe od vas potrebujemo sledeče podatke:

  • kakšna je vsebina vaše spletne strani – na kratko opisana vaša dejavnost oz. kaj želite na spletni strani predstaviti?
  • koliko strani oz. podstrani predvidevate, da bi imeli na spletni strani?
  • če že imate primer strani, ki vam je všeč ali imate že neko dodelano vizijo, kaj približno želite, nam prosimo posredujte povezavo oz. povezave, če je teh več.
  • potrebujete predstavitveno spletno stran ali želite imeti spletno trgovino?
  • imate svoje lastne fotografije ali potrebujete tudi poslovno fotografiranje (prostorov, portretno fotografiranje, morda kratko video predstavitev za spletno stran)? Možen je tudi zakup licenčnih fotografij s področja vaše panoge z različnih portalov (Shutterstock, Istock itd.).
  • že imate svoj logotip ali potrebujete ponudbo tudi za izdelavo prepoznavnega znaka, ki ga boste uporabljali tudi v nadaljevanju za razne promocijske tiskovine itd.?
  • ali potrebujete zakup domene in gostovanja spletne strani, ali želite to urediti sami? V primeru, da se odločite za našo ponudbo, se plačuje strošek enkrat letno, v primeru da uredite to sami pri željenem ponudniku, pa nam priskrbite le uporabniško ime in geslo za dostop do sistema, sami pa preko njih potem urejate podaljševanje zakupa domene in gostovanja.
izdelava spletne strani

Ste se odločili za izvajalca storitve? Kako navadno poteka postopek izdelave spletne strani pri Eving Design?

Ko prejeto ponudbo potrdite, se najprej dogovorimo za potek, ki pa je odvisen od tega, ali najprej potrebujete izdelavo logotipa, fotografiranje podjetja ali portretno fotografiranje… Nato se dogovorimo za sestanek, kjer dorečemo vse podrobnosti glede projekta. Lahko pa se vse dogovorimo pisno preko e-pošte, kjer vam pošljemo vse, kar potrebujemo od vas za začetek izdelave spletne strani.

Pošljemo vam tudi kratek vprašalnik, s pomočjo katerega smo bolje seznanjeni z vašim podjetjem, vašimi željami in vizijo, kaj želite, da spletna stran sporoča obiskovalcu in kaj je glavni namen vaše spletne strani. Tu se seznanimo tudi z vašimi prednostmi od konkurence, kaj vas naredi unikatne, kaj bi izpostavili pri predstavitvi vašega podjetja…

Katero gradivo potrebujemo od stranke?

V samem začetku izdelave od vas potrebujemo vaš logotip v vektorski obliki (PDF, AI), če ga že imate. Posredujete nam tudi ves slikovni material v visoki resoluciji, če je le ta uporaben za spletno stran. Gradivo lahko pošljete brezplačno in brez registracije preko Wetransfer, kjer lahko pošiljate do 2 GB podatkov. Preko e-pošte je namreč omejitev 20 – 30 MB in ob pošiljanju več mailov lahko hitro pride do zmešnjave. Najbolj pregledno poslano gradivo (ki omogoča tudi hitrejšo izdelavo in manj kasnejših popravkov) je poimenovano po kategorijah, razvrščeno po mapah (ime kategorije), da takoj vemo, kam katera slika spada. Vse mape se lahko stisnejo v eno datoteko z ZIP ali RAR strnjevanjem.

Od vas potrebujemo tudi besedilo, ki bo uporabljeno na spletni strani. To besedilo prosimo stranko, da ga priskrbi sama, saj se najbolj spozna na svoje poslovanje in sama najbolj ve, kaj želi predstaviti in sporočiti obiskovalcem spletne strani. Na podlagi prejetega besedila vam pošljemo predloge za izboljšavo oz. morebitne dodatne zahteve po besedilu, če menimo, da bo to pripomoglo k boljši uvrstitvi spletne strani na Googlu.

Predlogi glede izgleda spletne strani

Spletne strani izdelujemo v WordPress CMS sistemu. Po prejemu vašega gradiva in dogovoru o podrobnostih spletne strani posredujemo povezave do strani, za katere menimo, da bi bile za vas primerne. Skupaj se dogovorimo na podlagi katerega predloga bi vzpostavili izgled vašega spletnega mesta.

Kakšna je cena izdelave spletne strani?

Ponudbo se določi za vsakega posameznika posebej, ko pošlje vse potrebne informacije, da lahko določimo predvideno zahtevnost in porabljen čas za izdelavo vaše predstavitvene strani.

Cena za izdelavo predstavitvene spletne strani s približno 6-8 podstranmi znaša povprečno 790 EUR. Za izdelavo spletne trgovine z do 10 izdelkov in integracijo Paypal plačilnega sistema pa od 990 EUR. Vse to je odvisno od količine podstrani, obsega vsebine, izgleda in funkcionalnosti, števila izdelkov in variant izdelka… Zato priporočamo, da pri oddaji povpraševanja navedete čim več podrobnosti glede vsebine, izgleda, katere strani so vam všeč…

Kakšna je razlika med predstavitveno spletno stranjo in spletno trgovino?

Razlika je predvsem v funkcionalnosti. Predstavitvena spletna stran navadno obsega vhodno stran, predstavitev podjetja (ali posameznika), galerijo, blog, kontakt in predstavitev posameznih storitev ali izdelkov. Spletna trgovina pa poleg vsega naštetega obsega še podstran “Trgovina”, kjer so na voljo izdelki za spletno prodajo. Spletna trgovina je danes čedalje bolj razširjena in zelo priročna za vsa podjetja, ki nimajo možnosti imeti fizične trgovine. Spletna trgovina je enostavna za uporabo. Možnosti plačila so navadno po povzemu, po predplačilu in preko plačilnega sistema Paypal.

Na vrh strani